14 lut Przechowywanie jabłek – jakie warunki trzeba zachować?
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców.
Stanowią swoisty symbol niektórych regionów, m.in. tych położonych niedaleko Grójca. Liczne uprawy drzewek owocowych sprawiają, że ten podwarszawski rejon jest mekką polskiego sadownictwa. Duży popyt na jabłkach oznacza konieczność dużej ich produkcji. Na szczęście owoce te nie należą do bardzo delikatnych. Przechowywanie jabłek ma pewne ustalone zasady, których należy przestrzegać, jednak nie są one aż tak restrykcyjne jak w przypadku innych owoców czy warzyw, np. pomidorów. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w pomieszczeniu o temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli w chłodni będzie zimniej, jabłka zmarzną, natomiast wyższa temperatura sprawi, że zbyt szybko dojrzeją i tym samym skróci czas przechowywania. Aby jabłka jak najdłużej pozostały świeże, najlepiej umieszczać je w chłodni, gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe.
Jak przedłużyć przechowywanie jabłek?
Za psucie się owoców odpowiadają procesy i bakterie, które mają miejsce pod ich skórką. Aby dobrze się rozwijały, muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki. Na tempo ich namnażania wpływają m.in. temperatura i wilgotność. Im cieplej i bardziej mokro, tym szybciej przechowywane jabłka przestaną nadawać się do sprzedaży i spożycia. Należy zatem dokładnie pilnować temperatury panującej w chłodni, a także wilgotności powietrza. Utrzymanie tych warunków nie zatrzyma jednak tych procesów całkowicie, a jedynie je spowolni. Jeśli uważamy, że czas przechowywania nie jest wystarczający lub mamy trudności z utrzymaniem stałych wartości temperatury, warto sięgnąć pod dodatkową ochronę owoców. Przechowywanie jabłek ułatwią preparaty chemiczne, które wyeliminują bakterie żyjące na skórce i zapobiegną przenikaniu nowych do środka owocu.
Zobacz, jakie środki ułatwią przechowywanie jabłek i wydłużą czas ich przydatności do spożycia, a tym samym pomogą zwiększyć zyski w okresie zimowym.
Sorry, the comment form is closed at this time.